Oblikovanje za tisk se nekoliko razlikuje od spletnega dizajna. Nekateri dizajnerji, sploh tisti mlajše generacije, ki se pretežno ukvarjajo s spletnim dizajnom, tako niso najbolj vešči priprave tiskovin, saj gre za dokaj specifično dejavnost, pri kateri se največ znanja nabere ravno z izkušnjami. Zaradi tega so izkušnje pri tem delu bistvenega pomena, ravno tako pa tudi poznavanje različnih zahtev in vrst tiska, papirja, vezav in ostalih tehničnih podrobnosti, ki jih je pri tem delu treba upoštevati, da bo rezultat čim boljši oziroma tak, kot pričakujete. Tiskanje samo dandanes načeloma ni zelo drago, je pa zato toliko dražji papir, sploh če potrebujete kakšnega bolj specifičnega, zato je predpriprava na uspešno tiskanje bistvenega pomena za to, da se vam slučajno ne zgodi, da z rezultati ne bi bili zadovoljni in da bi si po nepotrebnem delali stroške za neuspešen tisk.

Dizajn različnih tiskovin

grafično oblikovanje

Preden neko tiskovino pošljete v tiskanje v tiskarni, je nujno poskrbeti za profesionalno oblikovanje za tisk. To ne vključuje zgolj samega dizajna, temveč tudi čisto tehnično pripravo na tiskanje. Dizajner je torej tisti, ki neke knjige, brošure, kataloga, letaka ali druge tiskovine ne zgolj oblikuje, ampak poskrbi za to, da je tehnično ustrezno zasnovana za natis. To je zelo pomembno oziroma nujno, zaradi tudi v primeru, če sicer ne potrebujete kakšnega posebnega dizajna tiskovine, ki jo želite natisniti, gotovo potrebujete pomoč oblikovalca, ki bo poskrbel za profesionalno oblikovanje za tisk.

Potrebujete profesionalno oblikovanje za tisk?

Čeprav dandanes podjetja ogromen del svojega poslovanja opravijo preko spleta oziroma digitalno, pa je občasno še vedno treba kaj natisniti. Profesionalno oblikovanje za tisk potrebuje vsakdo, ki bi želel natisniti:

  • revijo,
  • knjigo,
  • brošuro,
  • katalog,
  • reklamni letak,
  • drugo promocijsko gradivo,
  • kakršno koli drugo tiskovino.

Če podobno storitev potrebujete tudi vi, obiščite spletno strani Vendi.digital, kjer vam nudijo tudi profesionalno oblikovanje za tisk. Za to poskrbijo njihovi oblikovalci, ki so zelo izkušeni, zato lahko vse skupaj uredijo v najkrajšem možnem času. Tako od naročila storitve do izvedbe ne bo minilo veliko časa, sploh če se z oblikovalcem dogovorite tudi o tem, da on sam vse potrebno pošlje direktno tiskarju. 

Če ne veste, katerega tiskarja izbrati za tiskanje določene vrste gradiva, pa vam bo oblikovalec znal svetovati tudi pri tem, ravno tako pa vam bo razložil tudi vse o različnih vrstah tiska in katero možnost se vam v vašem primeru najbolj splača izbrati, da končni rezultat ne bo predrag, a da bo vseeno tak, kot pričakujete in želite.

Majice in drug promocijski material

Profesionalno oblikovanje za tisk pa je potrebno tudi takrat, ko podjetje želi natisniti majice s svojim logotipom ali sloganom oziroma kakšen drug podoben promocijski material. Tudi v tem primeru je zelo zaželena pomoč oblikovalca, saj se sicer lahko zgodi, da vse skupaj ne bo izvedeno tako, kot si želite. Dizajner bo namreč vnaprej preveril, kako bo videti končni rezultat, in vas tudi vnaprej opozoril na morebitne zaplete, do katerih lahko pride pri tiskanju. Za tiskanje mora biti logotip tudi v vektorski obliki – če slednje nimate, bo zanjo ravno tako poskrbel oblikovalec.