Pisanje besedil za splet

Pisanje besedil za splet

Kaj vse vključuje pisanje besedil za splet? Obsega pripravo vsebine za spletne strani, pripravo blogov in različnih člankov, objav na družbenih omrežjih, opisov za spletne trgovine in različnih drugih vrst besedil. pri čemer pa je zelo pomembno, da so vse te vsebine – ne glede na to, kako raznolike so – prilagojene za splet. Slednji namreč zahteva nekoliko drugačen način pisanja in strukturiranja besedil, saj morajo biti ta nekoliko drugačna kot tista, ki niso objavljena na spletu.

pisanje besedil za splet

Kako se spletna besedila razlikujejo od drugih vrst besedil?

Pisanje besedil za splet mora biti prilagojeno spletnemu mediju. Pri njem so zahteve nekoliko drugačne oziroma specifične. Dokazano je namreč, da je zelo pomembna struktura tekstov, ki so objavljeni na spletu, saj je način spletnega branja precej drugačen. Tako odstavki ali posamezni bloki teksta ne smejo biti preobsežni, ampak čim bolj strukturirani, poleg tega pa je pomembna tudi delitev na naslove in podnaslove. Tekste je pametno še dodatno razgibati s slikami, tako da bo potek branja čim lažji.

Za spletna besedila je torej pomembno:

  • da so berljiva in informativna,
  • da so zanimiva za obiskovalce,
  • da so napisana na privlačen način in brez dolgovezenja,
  • da obiskovalci v njih najdejo tisto, kar iščejo,
  • da posamezne enote teksta niso preobsežne,
  • da uporabimo ustrezno strukturo teksta,
  • da je tekst razdeljen na naslove in podnaslove,
  • da posamezni odstavki niso preobsežni,
  • da čim večkrat uporabimo alineje in druge načine razčlenjevanja tekst,
  • da tekst razgibamo tudi vizualno, s pomočjo slik, emotikonov itd.
seo optimizacija

Hkrati pa je pri takšni vrsti tekstov, ki so objavljeni na spletu, skoraj vedno treba upoštevati tudi ključne besede, ki so pomembne za SEO optimizacijo. Vedno je treba imeti namreč v mislih, da tekstov, ki so objavljeni na spletu, ne berejo zgolj spletni uporabniki, ampak tudi algoritmi spletnih iskalnikov. Zato mora biti pisanje besedil za splet prilagojeno tudi njim, pri čemer je treba upoštevati pravila, ki veljajo za SEO optimizacijo, predvsem pa pravilno in premišljeno izbrati ključne fraze, ki se jih bo uporabilo v ta namen. Prav tako je optimizaciji treba prilagoditi tudi dolžino besedil oziroma to, na katerih podstraneh se splača dolžino tekstov nekoliko podaljšati, da bo tako SEO optimizacija bolj uspešna.

Kako poskrbeti za kakovostno vsebino na strani?

Kakovostna vsebina na spletni strani ni samoumevna in obstaja veliko primerov slabe prakse. Marsikdaj ste gotovo že sami naleteli na stran, pri kateri je bilo že ob bežnem pregledu jasno, da se ni z njeno vsebino ukvarjal prav nihče ali pa je bilo zanjo površno poskrbljeno. Na to kažejo pomanjkljive informacije, slovnične in pravopisne napake ter različne druge pomanjkljivosti, ki zmotijo obiskovalca.

pisanje besedil

Marsikoga zmotijo celo tako zelo, da stran zapusti in se nanjo ne vrača več, kar je ravno nasprotno od tistega, kar je njen cilj. Zaradi tega je vsekakor bistvenega pomena, da poskrbite za kakovostno vsebino za vašo spletno stran, trgovino ali blog, enako pa velja tudi za vsebino objav na družbenih omrežjih. Prav vsako sporočilo, ki ga objavite v imenu svojega podjetja ali blagovne znamke, je namreč nekaj, kar vpliva na vašo celotno podobo in ugled, zato je treba javno komunikacijo izpeljati izredno premišljeno.

Enega od takšnih kanalov vsekakor predstavlja tudi spletna stran, zato je treba vsebino zanjo izbrati premišljeno. Besedila zanjo seveda lahko pripravite sami, a običajno so rezultati še veliko boljši, če to zaupate nekomu, za katerega pisanje besedil za splet predstavlja službo. Takšen pisec ali piska ima dovolj znanja in izkušenj, da bo znal profesionalno in kakovostno pripraviti točno takšno vsebino, kot jo potrebujete in ki bo zadovoljila in navdušila tudi vaše spletne obiskovalce. S takšno vsebino jih boste lažje prepričali v to, da se odločijo za nakup pri vas ali naročilo vaših storitev ter tako postanejo vaše potencialne stranke.

Priprava besedil za spletno stran

Kako mora potekali priprava besedil za spletno stran, da bodo ta kakovostna, primerna za objavo, brez napak in hkrati napisana pravočasno? Marsikdo se namreč na to, da je treba poskrbeti še za pisanje besedil za splet, spomni šele, ko je spletna stran že skoraj narejena, a veliko bolje je, če o tem začnemo razmišljati že prej. Pametno je, če premislimo, kakšno vsebino si sploh želimo na spletni strani in katere so tiste pomembne informacije, ki jih želimo posredovati njenim obiskovalcem. Nato moramo vso vsebino oblikovati tako, da je privlačna za obiskovalce in hkrati tudi prodajno oziroma marketinško zasnovana. Še bolje je, če naredite korak dlje in premislite o uporabi vsebinskega marketinga v vaši marketinški strategiji.

vsebinski marketing