Brezplačni elektronski laboratorijski dnevnik SciNote ELN je odličen pripomoček za znanstvenike, saj jim omogoča, da si v njem zabeležijo različne informacije in podatke ter jih nato tudi lažje organizirajo ali analizirajo. Zaradi tega je med znanstveniki zelo priljubljen, saj jim lahko močno olajša njihovo delo. Korake znanstvenega postopka je s tem preprostim, a tehnološko zelo dovršenim orodjem možno tudi vizualizirati, poleg tega pa so na voljo tudi različne druge funkcije.

Za lažje beleženje podatkov

Gre torej za elektronsko beležnico za znanstvenike in raziskovalce, ki hkrati slednjim tudi olajša sodelovanje pri različnih raziskavah in projektih oziroma poskrbi za veliko lažji potek dela v laboratoriju. Podatki v znanosti vsekakor igrajo ključno vlogo in so pomembni za raziskave in zato, kakšni bodo njihovi končni rezultati, pa tudi na to, kako verodostojni bodo.

Na verodostojnost rezultatov pa močno vpliva ne le to, kako so podatki pridobljeni, ampak tudi kako so beleženi, organizirani in analizirani – pomemben je celoten raziskovalni postopek oziroma prav vse metode, ki so pri tem uporabljene. Pri tem žal v raziskavah lahko pride tudi do napak, ki vplivajo tudi na končne rezultate. Zaradi tega ti niso takšni, kot bi morali biti, raziskava pa je manj zanesljiva.

To še posebej drži, če gre za raziskave, ki temeljijo na veliki količini različnih podatkov, ki jih je treba natančno analizirati. Že sama organizacija velike količine zbranih podatkov zna biti velik zalogaj, kaj šele njihova obdelava in analiza. Zaradi tega je zelo pomembno, da raziskovalci za njihovo beleženje in analizo uporabljajo čim bolj napredna orodja, ki jim to delo olajšajo in poskrbijo za to, da je organizacija podatkov čim lažja in jih je možno natančno analizirati v skladu z zahtevami in cilji raziskave.

Eno od takšnih orodij predstavlja tudi elektronski laboratorijski dnevnik SciNote ELN.

Njegove prednosti so:

  • gre za brezplačno orodje z javno dostopno kodo,
  • omogoča beleženje, shranjevanje, organizacijo in analizo znanstvenih podatkov,
  • omogoča sistematično hranjenje vzorcev, protokolov in rezultatov,
  • shranjevanje podatkov je zanesljivo, varno in zasebno,
  • dostop do podatkov imajo le tisti, ki jim to omogoči vodja projekta,
  • olajša tudi znanstveno sodelovanje,
  • omogoča enostavno uporabo in beleženje celotnega raziskovalnega postopka na čim preprostejši način,
  • znanstvenikom in raziskovalcem lahko močno olajša njihovo delo.