Linux

Operacijski sistem Linux

Uvod

Verjetno je velika večina o tem nekoč slišala, vendar je na začetku potrebno postaviti temelje in razčistiti, kaj Linux sploh je.

Ohlapno si ga ljudje predstavljajo kot operacijski sistem, kar je dokaj dober odgovor, vendar ker pred očmi vidijo tudi „namizje,“ svojo predstavo vežejo nanj. Nažalost je Linux samo operacijski sistem (v nadaljevanju se bo ta del imenoval jedro – kernel), medtem ko raznovrstna namizja in dodatni programi za uporabnike naredijo ta sistem uporaben. Jedro skupaj z dodatni programi se imenuje distribucija.

Verjetno večina ljudi tudi ve, da je Linux brezplačen, čeprav obstajajo tudi takšni plačljivi. Vendar Linux ni priljubljen zgolj zaradi svoje brezplačnosti, temveč zaradi svoje prilagodljivosti. Uporabnik si ga lahko predela oziroma prilagodi, kolikor si želi.

Zaradi zmožnosti prilagajanja, Linux ni omejen le na procesorsko arhitekturo Intel x86 (ia32), temveč ga je moč poganjati tudi na 64-bitnih Intel procesorjih x86-64 (amd64) in Itanium (ia64), Sun Sparc, DEC Alpha, MIPS, ARM in PowerPC.

Jedro

Samo jedro (operacijski sistem) je velikosti nekaj megabajtov, ostalih nekaj sto in več sto megabajtov distribucije sistema pa predstavljajo dodatni programi. Zaradi svoje majhnosti jedro ne vsebuje nobenega, za končnega uporabnika uporabnega, programa.

Namen jedra je vzpostaviti vez med strojno opremo in programi za uporabnike. Jedro upravlja s procesi, s pomnilnikom in z navideznim pomnilnikom, vsebuje gonilnike za vhodno-izhodne naprave ter razume datotečne sisteme.

Različica jedra se izpiše takoj na začetku, izpisati pa jo je možno tudi kasneje v ukazni vrstici z uporabo ukaza uname -r ali cat /proc/version. Pripadajoča datoteka v izvorni kodi je init/version.c.

[    0.000000] Linux version 4.10.10-a (build@linux) (gcc version 5.4.0 (Buildroot 2016.11.1))

V zgornjem primeru je različica jedra 4.10.10.

Namestitev

Tipična namestitev sistema poteka tako, da se na disku ali kakšem drugem mediju pripravi prostor in nanj naloži jedro in dodatni programi za uporabnike. Čeprav je sistem mogoče namestiti popolnoma ročno, je skoraj v vsaki distribuciji na voljo čarovnik za namestitev.

Namizje

Nabor medsebojno povezanih programov, ki sestavljajo grafični vmesnik, imenujemo namizje. Trenutno razširjena namizja so: KDE Plasma, GNOME, Xfce, LXDE, Mate, Cinnamon.

Namizje sestavlja upravitelj oken, vrstica opravil, prijavni program, program za konzolo in upravitelj datotek.

Distribucije

Kot že rečeno, distribucije tvorijo zaključeno rešitev, sestavljeno iz jedra in programov za uporabnike. V nadaljevanju je navedenih nekaj distribucij.

Nadomestna programska oprema

Ker večji proizvajalci (npr. Adobe, Autodesk) ne nameravajo izdati svoje programske opreme za sistem Linux, so se pojavili alternativni programi, ki jih je moč uporabljati tudi na ostalih operacijskih sistemih.

ProgramNadomestni program
Adobe IllustratorInkscape
Adobe InDesignScribus
Adobe PhotoshopThe GIMP
Adobe PremiereKino, Cinelerra
Adobe ReaderEvince
Altium DesignerKicad
Apple iTunesAmaroK
Autodesk 3DS MaxBlender
Autodesk MayaBlender
Microsoft ExcelLibreOffice Calc
Microsoft Internet ExplorerFirefox, Chromium
Microsoft Windows MailThunderbird
Microsoft Windows Media PlayerVLC
Microsoft WordLibreOffice Writer
Nero Burning RomBrasero